Ce sunt stilurile de relaționare?

Cuplu și luna
Ce sunt stilurile de relaționare? - Amfiana Botez
Reading time: 3 minute

de Amfiana Botez

Modul în care noi ne atașăm de cineva, modul în care interacționăm cu persoanele din jurul nostru, mai ales cu cele foarte apropiate este numit în studiile de specialitate stil de atașament. Aceste studii își au originea în observațiile făcute asupra modului în care părinții relaționează cu copiii lor de către John Bowlby și Mary Ainsworth ca și inițiatori, ei constatând că aceste stiluri de atașament se mențin pe termen lung și la vârsta adultă.

Cercetări mai noi confirmă aceste observații și arată că stilurile de atașament influențează semnificativ relațiile de cuplu de la maturitate.

Stilul de atașament poate fi definit în funcție de un aspect cheie: nevoia de apropiere, intimitate versus nevoia de independență, de distanță și poate fi influențat atât de factori genetici, cât și de propriul stil de relaționare al părinților noștri cu noi.

Există 3 stiluri majore de atașament și un altul mixt:

  1. Stilul echilibrat: aceste persoane găsesc cel mai bine balanța între autonomia personală și interdependența din relații. Au mai mare încredere în ei, nu iau personal orice neajuns din relație și se recuperează mai repede după o despărțire. Sunt stabili și transparenți în ceea ce privește viața lor față de parteneri. Nu se grăbesc să se atașeze de cineva, ci fac acest lucru treptat și stabil. Aproximativ jumătate din populația globului are un stil de atașament echilibrat.

  2. Stilul nesigur: oamenilor care au acest stil le este constant frică să nu piardă persoana iubită; nu au încredere că sunt suficient de atrăgători sau de „buni” pentru partener și sunt constant de veghe; se gândesc foarte des la relație, mai ales atunci când nu merge bine și le este teamă că partenerul ar putea cocheta cu altcineva, chiar dacă nu au motive obiective; dacă apar conflicte, ei presupun imediat că este din vina lor și le este teamă că relația se poate termina chiar și după o singură ceartă; au tendința să fie sufocanți și au nevoie de mai multe dovezi de iubire sau angajament din partea celuilalt. Acest stil se întâlnește la aproximativ un sfert din oameni.

  3. Stilul distant: persoanele cu acest stil nu se simt foarte confortabil cu un nivel mai mare de apropiere și intimitate în cuplu, valorizând foarte mult independența personală. Visează la o relație ideală, caută iubirea perfectă pe care nu o găsesc niciodată pentru că oamenii din viața reală nu sunt nici perfecți, nici ideali. Au perioade scurte în care li se pare că au găsit persoana perfectă, însă când dau cu nasul de realitate, focul de paie se stinge repede, spre mirarea celeilalte persoane, care până nu demult era considerată perfectă, partenerul/a mult visat/ă. Sunt de multe ori critici cu partenerul/a, mai ales pe aspecte fizice și atunci când caută, au un filtru restrâns de trăsături, care sunt și ele mai degrabă fizice, decât de caracter. Nu prea lasă de la ei și au de multe ori pretenția ca celălalt să se adapteze cerințelor lui/ei. Și acest stil se întâlnește la aproximativ un sfert din oameni.

  4. Stilul mixt: o combinație între stilul nesigur și stilul distant, aceste persoane nu își înțeleg de multe ori propriile dorințe și comportamente. Uneori doresc intens apropiere, alteori îl țin pe celălalt la distanță. Acest stil se întâlnește la doar 3% din populație.

http://www.psychology.sunysb.edu/attachment/online/inge_origins.pdf

http://www.attachedthebook.com/about-the-book/


Previous
Previous

Despre (ne)păsare

Next
Next

Iubirea - nu doar o emoție