Iubirea - nu doar o emoție

Cuplu pe plajă
Iubirea - nu doar o emoție - Amfiana Botez
Reading time: 2 minute

de Amfiana Botez

Găsirea unui partener romantic compatibil şi trăirea experienţei de a iubi este considerată una din cele mai satisfăcătoare experienţe umane. Mai mult, iubirea romantică este considerată o motivație sau nevoie umană de bază, şi nu doar o emoţie complexă (Aron, Paris, & Aron, 1995; Fisher, Aron, & Brown, 2006). 

Iubirea romantică este un sistem motivaţional primar. Spre deosebire de emoţii care se sting sau se schimbă mult mai uşor, iubirea romantică este mult mai tenace. 

În acelaşi timp, este focalizată pe o recompensă specifică, persoana iubită. În comparaţie, emoţii precum entuziasmul sau tristeţea pot fi focalizate pe o gamă largă de situaţii. 

O altă diferenţă între trebuinţe primare şi emoţii este aceea că emoţiile sunt asociate cu micro-expresii specifice (Ekman, 2007), în timp ce nevoile primare nu sunt. Astfel, iubirea nu are o expresie facială specifică. 

Ca toate nevoile primare, iubirea romantică este asociată cu niveluri crescute de dopamină, norepinefrină şi serotonină, în conjuncţie cu alte sisteme neuronale (Fisher et al., 2006; Pfaff, 1999).

În concluzie, iubirea nu este doar un moft, ceva de care ne putem lipsi cu uşurinţă. Ea este o nevoie primară care nu poate fi redusă la tăcere, la fel cum foamea sau setea pot fi amânate, dar nu pot fi ignorate pe termen lung.

Previous
Previous

Ce sunt stilurile de relaționare?

Next
Next

Cum transformăm sportul în rutină?