Terapie de grup pentru anxietate socială

un ochi albastru al unei femei vâzut printr-o frunză

Anxietatea socială reprezintă o suită de emoții intense, invalidante și generatoare de disconfort semnificativ în anumite contexte sociale, însoțite de gânduri persistente și presupuneri despre cum este percepută persoană de către ceilalți. De asemenea, uneori apar și simptome fizice care creează și mai multă temere.

Grupul de terapie pentru anxietate socială are menirea de a oferi, în primul rând, un spațiu sigur în care putem explora diversele fațete ale dificultății în sine și a ne regăsi în abordările și trăirile celorlați. Dar și de a explora informații utile pentru a înțelege mai bine mecanismele cognitive și biologice ale emoțiilor prea intense. De asemenea, vom învață cum să ne gestionăm mai bine trăirile. 

Te așteptăm dacă, în contexte care pentru alții par banale, tu experimentezi stări intense de rușine, de teamă, gânduri cum că te faci de rușine sau că alții râd de ține, ori simptome fizice cum ar fi palpitațiile, înroșirea, dorința de a evita contactul vizual, senzația de greață, tremurăturile, stările de confuzie, tensiunea musculară, și în general, o dorință foarte mare de a fugi de situația respectivă.

De ce să participi la grupuri terapeutice?

În primul rând fiind tematice, faptul că întâlnim necunoscuți (la început) care întâmpină aceleași probleme ca și noi ajută enorm în procesul de validare, normalizare și mărire a perspectivei. Văzând că și alții se confruntă cu probleme similare, ajută la normalizare și reducerea vinovăției și criticii pe care deseori ne-o adresăm și care deseori ne împiedică să luăm măsuri pentru noi înșine. Totodată, experiența fiecăruia fiind diferită, ne oferă o perspectivă mult mai mare și poate mai flexibilă asupra problemelor cu care ne confruntăm, învățăm din ce a funcționat și ce nu a funcționat pentru alții.

Conexiunile create în intimitatea ședințelor prin procesul terapeutic sunt profunde și autentice și nu rar, sunt un exemplu și un model pentru relații sănătoase, nu prin faptul că sunt lipsite de diferențe sau dezacorduri, ci prin faptul că vedem acolo, în timp real tiparele de reacție și tot acolo în timp real modelăm răspunsuri mai funcționale și mai sănătoase.

Nu în ultimul rând sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor, ședințele de grup având de regulă un tarif mai redus decât cele individuale.

Terapeut Lorena Stepa

Înscriere:

https://forms.gle/vx6LgDmXKwaTKJTbA

*grupul va începe cu minim 4 participanți.

**oferim grupurile, atât față în față, cât și online.