Amfiana Botez

Psiholog Amfiana Botez

Terapeut coordonator

Valoarea care mă animă cel mai tare este aceea de a alina suferința, de a face povara existenței cu ceva mai ușoară, de a însenina momentele dificile ale oamenilor cu care interacționez. Îmi amintesc și acum un moment definitoriu trăit la trecerea dintre adolescență și vârsta adultă, în care am avut nevoie de un motiv pentru a continua să trăiesc care să fie mai mare decât mine, mai mult decât o persoană anume, mai mult decât „trebuie”. Și acesta a fost motivul pe care l-am găsit: să folosesc încercările mele și suferința mea ca experiență de învățare, care ulterior să fie canalizată spre a aduce o rază de speranță și altora care trec prin suferință.

Valoarea aceasta m-a ghidat mai departe în dezvoltarea mea ca terapeut și mai încolo în activitatea mea ca supervizor pentru alți terapeuți la început de drum.

Un alt principiu care mă definește este utilitatea și simțul practic. Îmi place mult să descopăr idei noi care îmi pot fi utile mie și celor din jur, iar sentimentul de a afla ceva nou cu potențialul de a ajuta alți oameni mă entuziasmează în mod deosebit. De aceea îmi place și să predau și să fiu supervizor, și mai mult, să continuu să învăț abordări noi.

Am pornit de la Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT), apoi mi-a plăcut Terapia prin Acceptare și Angajament (ACT) și Terapia Focalizată pe Emoții (EFT), iar în ultimii 4-5 ani Terapia Schemelor (ST). În practica curentă folosesc elemente din toate aceste abordări și îi inspir (sau mai bine zis îi copleșesc) și pe terapeuții pe care îi mentorez.

Experiența mea ca terapeut a început în Centrul de Diabet din Cluj-Napoca în context clinic, unde am lucrat timp de 6 ani, în paralel făcând și doctoratul în Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie UBB, sub conducerea domnului Profesor Daniel David. Și acolo m-a atras mai mult partea practică decât cercetarea, lucrând ca terapeut în diverse proiecte de cercetare. Apoi m-am focalizat în cea mai mare parte pe psihoterapie la cabinetul meu, alternând cu predatul în cadrul aceluiași departament și cu supervizarea terapeuților începători.

Încă de acum multă vreme, nici nu mai știu exact de când, mi s-a conturat ideea unei echipe de colegi care să lucreze împreună pentru a ajuta la rândul lor cât mai eficient oamenii din comunitate care ar avea nevoie de expertiza noastră. Munca de psihoterapeut este de multe ori singuratică, deși din exterior nu poate părea așa. Comunicarea este uni-direcțională în cea mai mare parte, este etic și firesc să fie așa. Însă între ședințe sau la finalul programului simțim nevoia de a împărtăși și noi experiențe mai mici sau mai mari, de a fi susținuți, de a primi idei, de a simți că și alți colegi trec prin situații similare. Acesta este un alt motiv important pentru care am pornit această echipă și acest centru, pentru a crea și beneficia de sentimentul de colegialitate.

Pe măsură ce au trecut anii, m-am regăsit din nou și din nou în situația de a nu avea suficient timp într-o zi pentru a răspunde tuturor solicitărilor de ajutor care veneau din comunitate. Le-am redirecționat înspre colegi care erau mai la început de drum și aveau mai mult timp și am continuat să fac asta generație după generație. Tocmai din dorința de a răspunde într-un mod cât mai onorabil acestor solicitări care îmi depășesc resursele de timp și energie, am creat această echipă care va beneficia de ghidajul și mentoratul meu pentru activitatea de psihoterapie și consiliere care se va desfășura în cadrul centrului Affinity. În acest fel, chiar și indirect, îmi pun speranța că voi reuși să aduc puțină alinare oamenilor care trec prin perioade dificile ale vieții lor.

Articole publicate pe blog:

Contact

amfiana@affinityhub.ro

Previous
Previous

Alexandra Gorea

Next
Next

Codruța Rîndașu