Cum dezvoltăm optimismul sănătos?

Cameră cu lumânări
”Cum dezvoltăm optimismul sănătos?” - Ștefania Ștefanache
Reading time: 3 minute

de Ștefania Ștefanache

Idei principale:

  • Optimismul sănătos se află la polul opus al pozitivității toxice, care minimizează sau neagă experiențele noastre din momentul prezent. 

  • Regăsim neajutorarea în gânduri, precum: “Nu are rost”.

  • O gândire sănătoasă privește eșecurile noastre ca fiind temporare, locale și parțial atribuibile propriei noastre persoane.

  • Optimismul sănătos se dezvoltă prin conștientizarea și eventual, modificarea gândurilor noastre.

  • Persoanele care manifestă optimism sănătos se angajează activ în comportamente sănătoase.

Neputința, ca o colivie emoțională

Ai simțit vreodată că te afli într-un impas, neputincios sau neputincioasă în fața eșecurilor sau pierderilor? În astfel de momente, este probabil să simți neajutorare, momente în care poți avea gânduri, precum: “Nu are rost”. Te invit să privim mai atent neajutorarea. Imaginează-ți că ești prins(ă) într-o colivie emoțională, iar cheia care te eliberează se află la câțiva pași distanță de tine. Totuși, te simți complet lipsit(ă) de putere și nu poți să te ridici nicicum să o iei. Este ca și cum ai fi blocat(ă) într-un loc din care știi că există o cale de ieșire, însă rămâi pe loc, fără sa cauți scăpare. Știi că ai putea să strigi după ajutor, dar rămâi fără cuvinte. Printre cele mai provocatoare evenimente de viață în care ne putem simți neputincioși se numără: moartea cuiva drag, divorțul sau despărțirea, schimbarea orașului, pierderea locului de muncă sau gestionarea pe termen lung a unei boli fizice. În astfel de momente, dezvoltarea echilibrului devine importantă. În acest articol, vom explora modul în care echilibrul poate lua forma optimismului sănătos.

Optimismul sănătos este cheia coliviei emoționale

Modul în care interpretăm ceea ce ni se întâmplă ne influențează viața. Putem vedea neplăcerile din viața noastră folosind lentila întunecată a pesimismului sau lentila luminoasă a optimismului sănătos. Dar cum putem căpăta lentila luminoasă a optimismului sănătos? Prin conștientizarea și eventual, modificarea gândurilor noastre. Persoanele cu pesimism pronunțat tind să perceapă eșecurile și pierderile ca fiind permanente. Un mod sănătos de gândire ne-ar îndemna să vedem aceste dificultăți ca pe niște etape temporare în viața noastră. Persoanele cu pesimism accentuat au tendința de a se auto-învinovăți și de a-și atribui eșecurile în totalitate propriei lor persoane, respectiv de a atribui reușitele în totalitate norocului sau circumstanțelor externe favorabile. Abordarea sănătoasă a gândirii implică evaluarea realistă a situațiilor dificile, luând în considerare atât propria noastră contribuție, cât și contribuția externă. Persoanele cu o perspectivă pesimistă văd deseori neplăcerile ca fiind omniprezente,  în toate aspectele vieții lor, la locul de muncă, în relațiile cu prietenii și familia, în pasiunile și hobby-urile lor. Pe de altă parte, o gândire sănătoasă în fața eșecului ne ajută să privim eșecul în mod izolat, abordare care ne permite să funcționăm și în alte domenii de viață. Persoanele care manifestă optimism sănătos se angajează activ în comportamente sănătoase, fie mănâncă mai sănătos, fie fac exerciții fizice, fie au o calitate a somnului mai crescută. Prin  urmare, optimismul sănătos ne poate aduce mai aproape de acele comportamente care contează pentru noi.

Pozitivitatea toxică este cheia nepotrivită a coliviei emoționale.

În momentele în care împărtășim ceea ce ni se întâmplă cu altcineva, ni se poate spune: “Nu mai fi supărat(ă). Zâmbește. O să treacă. Nu este așa grav cum pare”. Astfel de formulări intră în categoria pozitivității toxice. În loc să ne ajute, ele pot accentua discrepanța dintre ceea ce simțim și ceea ce ne-am dori să simțim, sugerând că ceva nu este în regulă cu noi înșine. De asemenea, aceste formulări ne pot distanța de trăirea autentică a tristeții din momentul prezent. Adesea, însă, avem nevoie să ne permitem să simțim această tristețe pentru a înțelege mai bine propriile noastre emoții. Optimismul sănătos, ne invită să interpretăm cu acuratețe ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Acesta se află la polul opus al pozitivității toxice, care minimizează sau neagă experiențele noastre din momentul prezent. La început, optimismul sănătos ne permite să simțim și să explorăm tristețea atunci când aceasta apare în viața noastră. Mai departe, optimismul sănătos privește eșecul, pierderea sau neplăcerea ca fiind doar într-o activitate specifică, pentru o perioadă scurtă de timp și parțial din vina noastră.

Marcus Aurelius ne arată că optimismul sănătos poate să fie cheia coliviei emoționale și îl descrie ca: “seninătatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat şi, mai ales, înțelepciunea de a deosebi între cele două posibilități”.

Recomandări lectură:

Seligman, M. E. (2006). Learned optimism: How to change your mind and your life. Vintage.

Waters, S. (2021). Learned optimism can change your life. Here's how.https://www.betterup.com/blog/learned-optimism

Chan, K. (2022) What Are the Top 5 Most Stressful Life Events?. https://www.verywellmind.com/the-top-most-stressful-life-events-5547803

Previous
Previous

Alegerile asumate

Next
Next

Despre recunoștință