Sindromul de burnout

Fata stresata

Sindromul de burnout

- Andrea Ilyas

Reading time: 3 minute

de Andrea Ilyas

Dimineața când te trezești sau înainte să mergi la serviciu simți că ai face orice altceva doar să nu mergi la lucru? Ești obosit, iritat, trist sau foarte lipsit de motivație? Întârzii frecvent, te concentrezi greu și ești mereu cu capsa pusă? E posibil să suferi de sindromul de burnout.

Acesta cuprinde o varietate mare de semne și simptome, dar este în esență stres gestionat necorespunzător, care durează vreme îndelungată. Organismul uman nu poate funcționa în aceste condiții, astfel că epuizarea ia forme emoționale, mentale, fizice sau comportamentale care te pot surprinde, căci nu te mai recunoști.

Cum îți dai seama dacă burnout-ul este ceva cu care te confrunți?

  • Semne emoționale ale burnout-ului: deprimare, toleranță scăzută la frustrare, schimbări bruște de dispoziție, golul interior, lipsa emoțiilor.

  • Semne mentale: uitare, suspiciozitate, dificultate sau incapacitate de a te concentra, incapacitatea de a organiza eficient timpul

  • Semne fizice: migrene frecvente, lipsa sau creșterea semnificativă a apetitului, insomnii, sfârșeală, dureri inexplicabile de stomac, tulburări digestive, imunitate scăzută.

  • Semne comportamentale: impulsivitate, izolare de ceilalți, atitudini conflictuale, dificultate în a împlini sarcini ce par simple sau de rutină, consum crescut de alcool, tutun sau substanțe.

Sindromul de burnout e reprezentat de totalitatea modificărilor cognitive, afective și comportamentale care apar pe fondul unei stări de epuizare, în contextul unei suprasolicitări de durată, de regulă, profesionale. Sindromul de burnout favorizează apariția unor afecțiuni specifice ale aparatelor cardiovascular, endocrin și nervos, și crește riscul de apariție a depresiei.

Care sunt cauzele pe care le poți identifica?

Burnout-ul poate apărea din multiple cauze, interne sau externe individului, aflate sau nu în controlul său, însă este la fel de distructiv oricare ar fi cauza. Spre exemplu, perfecționismul sau motivația exagerată pentru reușită sunt factori interni, iar un management organizațional defectuos cu deadline-uri nerealiste, multitasking, nerecunoașterea meritelor sau efectuarea de ore suplimentare pot fi factori externi generatori de burnout în rândul angajaților. Probleme relaționale cronicizate în familie sau la locul de muncă pot genera de asemenea manifestări ale burnout-ului.

Din fericire, există tehnici care te pot ajuta:

Prevenția și tratamentul sindromului de burnout se fac utilizând traininguri și workshopuri de gestionare a stresului, pentru dobândirea abilităților specifice, dar și intervenții individuale care se adresează particularităților fiecărei persoane.

Printre măsurile de prevenție utilizate cu succes în cazul sindromului de burnout se găsesc: setarea limitelor și a obiectivelor realiste, prioritizarea activităților importante, evitarea suprasolicitării, alocarea de timp suficient pentru odihnă, angajarea într-un proces terapeutic.

Foarte utilă este terapia cognitiv comportamentală care diminuează simptomele pacienților prin schimbarea modului de gândire și de abordare a situațiilor în prezența factorilor de stres cronici.

Dacă îți recunoști provocările din ultimul timp în acest articol te așteptăm la Affinity Center la ședințe individuale cu terapeuții noștri sau la unul din grupurile de suport pentru managementul stresului.

Previous
Previous

Despre auto-compasiune

Next
Next

De ce să alegi un serviciu de grup?