Borderline vs. bipolaritate

barbat cu mască
Borderline vs. bipolaritate
 - Codruța Rîndașu
Reading time: 2 minute

de Codruța Rîndașu

Care este diferența între tulburarea bipolară și tulburarea de personalitate borderline?

Mi-am pus această întrebare încă din primele zile pe băncile facultății și am reușit să îmi răspund la ea (cu ajutorul profesorilor), în timp, astfel încât să ajung să le înțeleg destul de bine pe ambele, fără urme de confuzie.

În primul rând, mi-aș dori tare mult să nu îi mai diagnosticăm pe ceilalți și pe noi cu aceste tulburări. Știți voi...când spunem că nu ne înțelegem pe noi înșine, „parcă am fi bipolari”. De cele mai multe ori, cel mai probabil nu suntem. Pentru că prevalența în populație e de 0.6% pentru tulburarea bipolară și 1,6% pentru tulburarea de personalitate borderline (DSM V, 2013), chiar dacă avem stări fluctuante sau schimbătoare pe parcursul unei zile, cel mai probabil nu suferim de una din aceste tulburări.

Cu toate acestea sunt tulburări cunoscute, de care unii oameni chiar suferă și se lovesc de probleme în fiecare zi a existenței lor. Sunt tulburări care provoacă un imens disconfort afectiv și de cele mai multe ori e nevoie și de intervenție psihiatrică (medicamentație), pentru a ține simptomele sub control. 

Astfel, tulburarea bipolară (maniaco-depresivă) se caracterizează prin 2 stări foarte diferite, la poli opuși: starea depresivă și starea maniacală. 

  • Stările depresive se caracterizează prin lipsa totală a energiei, pierderea plăcerii pentru lucruri sau activități care înainte ne binedispuneau, gânduri suicidare, dificultăți de concentrare, pierderea apetitului etc. 

  • Stările maniacale se caracterizează prin stări puternice, cu foarte multă energie, dar în care luăm decizii impulsive, iraționale(ex. ne dăm demisia, vindem casa fără să luăm în calcul consecințele), comportamente riscante, iritabilitate, euforie, dar și grandomanie (ex. considerăm că ni se cuvine orice, că putem face absolut tot, indiferent de consecințe). 

Tulburarea de personalitate borderline se caracterizează prin probleme marcante în relații (sentimente fluctuante față de partener - de la sentimente de idealizare la ură), sentimentul de vid interior (goliciune interioară, lipsa sentimentelor), instabilitate afectivă, auto-vătămare, frica de abandon etc. Aceste stări fluctuează foarte rapid, pe parcursul a câtorva minute sau ore.

Sumarizând, în tulburarea bipolară, aceste 2 stări foarte distincte (depresive, maniacale) apar pe parcursul a câtorva zile sau chiar săptămâni, pe când în tulburarea de personalitate borderline, stările fluctuează rapid, în câteva minute sau cu multiple stări distincte pe parcursul unei zile.

Dacă vă doriți să aflați mai multe despre aceste tulburări, să le cunoașteți în profunzime, iată câteva recomandări: 

Cărți

  • Te urăsc, nu mă părăsi! Înțelegând personalitatea borderline (Jarold J. Kreisman, Hal Straus)

Filme

  • Girl, interrupted

Previous
Previous

Cu autocompasiune spre comportamente sănătoase şi mai puține amânări

Next
Next

Interes ≥ Sex?